НАП започна да налага запори на стоки в търговски обекти
НАП започна да налага запори на стоки в търговски обекти / netinfo

Публичните изпълнители от отдел „Събиране” в Териториалната дирекция на НАП – Русе от няколко дни започнаха да налагат запори на стоки, които са в оборота на търговски обекти, чиито собственици имат просрочените задължения. Вече е описана стокова наличност за 3 300 лв. в магазин за домашни потреби. До края на седмицата това ще се случи и в заведение за обществено хранене, заради осигурителни задължения за 30 000 лв.

Този способ досега е прилаган инцидентно, но вече ще бъде честа практика за длъжници, които не желаят да осъществят контакт с русенската данъчната администрация, не представят обезпечение и отказват да плащат задълженията си. Те обикновено твърдят, че нямат налични пари,  а в същото време в магазините им се въртят значителни търговски обороти. Сега вече, при продажба на запорираните стоки без за това да е издадено разрешение от публичните изпълнители, ще бъде уведомявана прокуратурата. Тя ще разполага с достатъчно основания за търсене на наказателна отговорност от недобросъвестните длъжници, защото процедурата за този вид запори е предвидена в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

През първото полугодие публичните изпълнители в ТД на НАП - Русе са издали 846 постановления за налагане на обезпечителни мерки за 18 618 827 лв. данъчно-осигурителни задължения. С тях са наложени забрани за разпореждане с недвижимо имущество за 3 687 475 лв., на движими вещи за 7 737 099 лв. и са наложени запори на 1473 банкови сметки.