Награждават победителите в конкурса за Деня на водата
Награждават победителите в конкурса за Деня на водата / DarikNews

ВиК –Русе съвместно с Общинския младежки дом организираха за шеста поредна година конкурс за детска рисунка и фотография на тема „Вода и енергия”.

В надпреварата, посветена на Межународния ден на водата, се включиха деца от 7 държави с  280 рисунки и 70 фотографии. Тази година, освен от България, свои творби  изпратиха участници от Мароко, Египет, Тунис, Гърция, Румъния и Швеция.

Награждаването на победителите в конкурса ще се състои в Деня на водата – 22 март. Празникът за участниците ще се състои в МОЛ – Русе /фоайето към бул. Липник/  от 12 часа.

Всяка година, на 22-март, светът отбелязва Деня на водата. Идеята е да се фокусира общественото внимание върху значимостта на прясната вода и необходимостта да пазим и използваме разумно запасите от нея. За първи път тази инициатива се провежда официално през 1993 г. по време на Генералната асамблея на Обединените нации. Инициативата включва всякакви събития по целия свят, като организаторите по места сами избират начина, по който да отбележат датата. Важна е идеята, чиято цел е да припомня на и обществото необходимостта от грижа за природата и водните ресурси.
Всяка година темата е различна, като се обръща внимание на различни аспекти от приложението на водата в бита и живота на планетата Земя. Официалните събития тази година се провеждат в Токио, Япония.