Над 4000 ученици от Русе преминават на ротационен принцип на онлайн обучение.

Това стана ясно след проведен разговор между заместник-областния управител Синан Хебибов и началника на Регионалното управление на образованието д-р Росица Георгиева.

Мярката се отнася за 171 паралелки от 5 до 12 клас, като в електронна среда на обучение ще бъдат половината от учениците от общо 21 учебни заведения. Останалите паралелки ще учат присъствено.

199 новозаразени в Русенско

Приоритетно присъствено ще бъдат учениците от 7 и 12 клас, на които им предстоят матури. За останалите паралелки всяко училище отделно ще определя графика на своите класове.

Причината е големият брой на учители и ученици от областния град, които са с грипоподобни симптоми, с ковид или са под карантина. Изцяло от вкъщи ще учат децата от ОУ „Любен Каравелов“.

Същевременно детските градини в община Бяла затварят от утре за седмица. На този етап мярката ще важи до идния петък – 28-и януари. След приключване на междусрочната ваканция ще се прецени какво ще се прави на база детайлен анализ на заболеваемостта.

По последни данни заболеваемостта на 14-дневна база е 1060 души на 100 000 население. Решението е взето след препоръка на Регионалната здравна инспекция и е съгласувано с МОН.