Министър Лиляна Павлова: Ще забраним санирането на парче
Министър Лиляна Павлова: Ще забраним санирането на парче / Паралел 44
Министър Лиляна Павлова: Ще забраним санирането на парче
53486
Министър Лиляна Павлова: Ще забраним санирането на парче
  • Министър Лиляна Павлова: Ще забраним санирането на парче

След няколко години в България ще бъде забранено санирането на парче, обяви в Силистра министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя представи в дунавския град проекта „Енергийно обновяване на българските градове", финансиран чрез оперативната програма „Регионално развитие".

По думите на министър Лиляна Павлова до 2015 година ще стане ясно състоянието на жилищните сгради в страната. Досега анализът е показал, че един панелен блок има живот от 50 до 80 години в зависимост от стопанисването му. България се слави с 98% частна собственост на жилища, затова държавата директно не може да застави стопаните да се погрижат за сградите. Но може да стимулира до 50% собствениците на жилища, а техническото обследване и паспортизацията на сградите ще са за сметка на държавата, обясни министър Павлова. Първоначалните разчети показвали, че разходите за семейство в двустаен апартамент щели да бъдат до 10 000 лв.

Лиляна Павлова допълни, че през следващия програмен период стимулът за енергийна ефективност ще намалее, ще започнат санкции, първата от които ще е за саниране на парче.