/ Община Русе

Състоя се официалното откриване на обновената зала по спортна стрелба в ОУ „Никола Обретенов“ под мотото „Професионалният спорт в училище“.

Община Русе

Специален гост беше Мария Гроздева - петкратната носителка на Олимпийски медали и единственият български спортист със седем участия в олимпиади.

С приветствия се включиха кметът на Община Русе Пламен Стоилов, началникът на РУО Росица Георгиева, директорът на УСШ Мая Петрова, които заедно с Мария Гроздева получиха и почетни плакети от директора на училището Емил Тюлеков.

Мария Гроздева открива обновена зала за спортна стрелба в ОУ "Никола Обретенов"

„За нас е чест да посрещнем в Русе Мария Гроздева и да й пожелаем успех на Олимпиадата“, каза кметът Пламен Стоилов, който подари красив букет и картина с изглед от центъра на града на шампионката.

Тя от своя страна и съпругът й Валери Григоров заявиха, че в Русе са се почувствали щастливи и обичани и обещаха да подарят въздушен пистолет, който да се използва от възпитаниците на Севдалина Стоянова.

Мария Гроздева Русе
Община Русе

„Изключително съм щастлива от факта, че кметът Пламен Стоилов и началникът на РУО  Росица Георгиева се ангажираха да възстановим и стрелбището в Професионалната гимназия по туризъм. Така ще успеем да тренираме и олимпийската дисциплина 25 метра“, заяви Стоянова.

Малко след официалното прерязване на лентата, Мария Гроздева произведе първият изстрел на стрелбището в залата, която носи нейното име, след което бяха направени демонстрации на стрелкови умения от учениците и състезатели от спортен клуб „Локомотив“, които имаха възможността да стрелят рамо до рамо със спортната звезда.

Страхотно постижение: Мария Гроздева ще участва на седма Олимпиада

Откриването на залата даде старт на проекта „Успяваме заедно“, който се реализира от ОУ „Никола Обретенов“, с подкрепата на Фондация „Русе - град на свободния дух“.

Той предвижда още седмица на спортната стрелба в училището, която ще се проведе в периода от 15-19 май, в която всички желаещи ученици ще направят първи опити в този спорт под ръководството на квалифициран специалист.

Очаква се в проекта да бъдат обхванати близо 300 деца, сред които ученици от ОУ „Никола Обретенов“ и УСШ. Целта на проекта е да популяризира спортната стрелба сред подрастващите, а чрез модернизирането на спортната база да ги стимулира за по-активни занимания със спорт през свободното време.