/ Снимка: Община Русе
Кметът на Русе ще получава месечно възнаграждение от шест минимални работни заплати - това реши тази вечер на свое заседание Общинският съвет в града.

С 34 гласа "за", двама "против" и деветима "въздържал се" бе прието предложението на общинската администрация кметската заплата да бъде обвързана и определена на база минималната работна заплата за страната.

От местната управа в Русе посочват, че към настоящия момент, с решение на Общинския съвет, кметът на крайдунавския град получава 2500 лева, което се равнява на 3,846 минимални работни заплати. Според направена справка назад през годините той е взимал за периода 1999-2001 г. 9,43 минимални работни заплати, през 2002-2005 г. - 15 минимални работни заплати, за периода 2005-2011 г. - 10 минимални работни заплати, а през 2012-2019 г. - 5,52 минимални работни заплати.

Така кметът Пенчо Милков, който преди година отказа заплата от 3000 лева, от идния месец ще получава основно трудово възнаграждение в размер на 3900 лева.

"Трябва да се има предвид, че средствата за трудовото възнаграждение на кмета на общината са осигурени чрез държавния бюджет"
, обясниха от общинската администрация.

Увеличението на заплатата на Милков ще се отрази и на възнаграждението на председателя на Общинския съвет, което е 90 процента от кметската заплата. С 20 процента ще бъдат повишени и възнагражденията на кметовете на малките населени места в общината.

По време на заседанието днес беше променен и начинът за определяне на възнагражденията на общинските съветници. Те ще получават 75 на сто от минималната работна заплата за страната за участие в заседание на Общинския съвет и 18 процента от минималната работна заплата за участие в постоянна комисия.

Общинският съветник Асен Даскалов, който бе един от вносителите на предложението, обясни, че това няма да увеличи възнагражденията, тъй като според негови изчисления повишението е едва с десетина лева. По думите му с приемането на новата методика ще се реши устойчиво въпросът с възнагражденията на съветниците.
БТА