Изложба за Димитър Сакакушев в библиотеката
Изложба за Димитър Сакакушев в библиотеката / DarikNews

Документална изложба, посветена на 115-годишнината от рождението на Димитър Сакакушев - автор на уникалното изследване „Музикалното минало на Русе. 1866 - 1971", ще бъде подредена в русенската библиотека. Официалното откриване ще бъде на  11 януари от 17 часа. Съорганизатори на инициативата са Териториален архив - Русе и Регионална библиотека „Любен Каравелов".

Между документите от личния фонд на Димитър Сакакушев, съхранявани в архива, са негови публикации за русенския музикален живот, снимки на русенските музикални дейци. В изложбата ще бъде включена и автобиографията на Сакакушев "Няколко думи за себе си", както и томовете от непубликуваното изследване „Музикалното минало на Русе". В експозицията ще бъдат показани и лични вещи на Димитър Сакакушев, предоставени от неговия внук архитект Венцислав Илиев.

Изложбата може да се види до 15 февруари.


Димитър Сакакушев е роден на 31.01.1896 г. в с. Ряхово, Русенско, където получава основно образование. През 1914 г. завършва Русенската мъжка музикална гимназия, след което през учебната 1914/1915 г. е учител в родното си село.
Есента на 1915 г. записва право в Юридическия факултет на Софийския университет, но обучението му е твърде кратко, защото избухва Първата световна война, и от 1916 до 1918 г. той е на фронта. Продължава обучението си през 1919 г. Като студент участва в списването на софийския ежедневник „Воля". Дипломира се през 1921 г. и се връща в Русе.
Проявил своите музикални интереси от ученическите си години, Димитър Сакакушев става част от духовното пространство на  Русе, намирайки израз на своята творческа натура.
Той е един от двигателите на музикалния живот в града, секретар на музикално дружество "Лира", председател на народен хор "Свети Георги", секретар на учредената "Оперна дружба" и един от тримата автори на нейния устав, председател на Русенското филхармонично общество. Успоредно с това той непрекъснато популяризира русенския музикален живот в местния и централния печат.
Любовта към музиката го съпровожда през целия му живот, превръщайки го в ревностен привърженик и поддръжник на музикалната култура. Автор е на изследването „Музикалното минало на Русе", в което подробно описва развоя на музикалния живот в града за периода от 1886 до 1971 г.
Умира в Русе на 88-годишна възраст през 1984 г.