Изложба на Красимир Дечев в малката изложбена зала
Изложба на Красимир Дечев в малката изложбена зала / Дарик Русе, архив

 

Самостоятелна изложба на художника Красимир Дечев е подредена в малката изложбена зала на ул. „Борисова” №6. Роден в Русе на 14 април 1950, той започва целенасочените си занимания с изобразително изкуство в началото на 80-те години, въпреки че любовта му към рисуването датира още от неговото детство. От 1992 г. художникът е член на Дружеството на художниците - Русе. Участва в общите изяви на Дружеството, както и в ежегодните салони за изобразително изкуство в Русе. През 2003, 2007 и 2010 г. реализира и самостоятелни изложби.

Негови картини са притежание на частни колекционери в България, Германия, Норвегия и Канада. Настоящата изложба няма обявено конкретно заглавие, но не е и ретроспекция на творчеството на художника. Тя представя нови авторски творби, които са обединени от обща концепция за „Художникът и неговият град”.  Основен  мотив в творбите на Красимир Дечев е архитектурата, която той интерпретира по-конкретно или по- абстрактно. Създадените асоциативно-образни композиции представят непосредственото впечатление – импресия на художника от обектите, които той запечатва на платното.

Чрез умението си да се предаде собственото си вълнение чрез средствата на художествената изразителност на цветовете, той „манипулира” зрителя. В платната му изплуват типичните за русенската архитектура сгради, едновременно навяващи спомени и мечти, внушаващи ту носталгия, ту оптимизъм. Използваните ярки, светли тонове и изчистената композиция, превръщат възприемането на изобразените пейзажи в личностно преживяване. Предпочитаните техники от твореца са на маслената и акрилната живопис, които му позволяват да изгради образите си още по-интимни, чрез използваната деликатна фактура.

Нов момент в настоящата изложба е интересът на художника към природата. „Заетите” елементи от нея са успешен авторски експеримент, при който изображението остава подчинено на емоционалното въздействие от овладяването на колорит, композиция и форма. Постигнат е баланс между сдържаност и експресивност, реализъм и условност.