И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан
И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан / Дарик Русе, Искра Георгиева
И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан
53875
И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан
И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан
  • И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан
  • И ремонтът на Филхармонията не е доизпипан

Завърши ремонтът в Дома на културата, съобщиха директорът на Оперно-филхармоничното дружество Найден Тодоров и представители на фирмата-изпълнител „Евробилд България”. Проектът е на Министерство на културата по Оперативна програма Регионално развитие, а стойността му е близо 854 000 лв. Той беше извършен за 3 месеца, като основната цел беше подобряване на енергийната ефективност с подмяна на дограма и радиатори, както и изграждане на 2 рампи за хора с увреждания. Подменени са ВиК инсталацията на сградата, санитарните възли, вентилационната система. По проекта са пребоядисани стените и таваните, монтиран е окачен таван в гримьорните и административните помещения.

Друг важен момент от ремонта беше и подмяната на столовете в зала „Филхармония”. Точно около тях обаче има най-много спорове за качеството. Найден Тодоров заяви, че мострата, която му е била представена е била различна от това, което после е доставено. Освен това за годините от проектирането до реалния ремонт цените са се вдигнали и парите, предвидени за столове се оказали недостатъчни. Явно затова е направен и компромис с качеството. Инж. Ганева от фирмата-изпълнител заяви, че вината не е тяхна, тъй като са просто доставчици на поръчаната стока.

Директорът на Операта пък обясни, че не обвинява никого, но призна че не всичко е направено така както трябва. Друг проблем, който е бил заложен от самото начало е този, че при проектирането на ремонта покривът на сградата е бил здрав и пари за него не са предвидени. Впоследствие обаче той протича и това нанася щети на ремонтираната вече зала. Сега покривът е ремонтиран, но с други средства, добави още Тодоров.