Изложба за Никола Петков
Изложба за Никола Петков / netinfo
БЗНС, съвместно с държавна агенция ‚Архиви“ и Комисията по досиетата представят в Русе фото-документална изложба – Никола Петков 1893-1947 „Аз няма да бъда жив, но България ще бъде свободна“. Откриването е от 13 часа в Регионалния исторически музей.

Ще присъстват членове на БЗНС, сред които политологът Цветанка Андреева, Даниела Таринска, Пламен Кръстев и съюзни членове от БЗНС-Русе и Русенска област. Всяка година, на 23 септември БЗНС по традиция почита паметта на своя лидер Никола Петков - осъден на смърт чрез обесване, заради съпротивата си срещу налагането на комунистическия режим.

Тази година се навършват 70 години от екзекуцията му на Никола Петков, който още тогава е бил наречен от съвременниците си „един от най-големите демократи на всички времена”. Изложбата представя документи и снимки, които разкриват силата на духа и непоклатимата вяра на един представител на буден възрожденски род.

Проследяват се важни събития и се осветяват моменти от живота на цялото демократично българско общество от началото на миналия век. Тази изложба обиколи повече от 18 града на България и се радва на много голям интерес.