Европейска банка ще строи паркинги в Русе
Европейска банка ще строи паркинги в Русе / netinfo

Европейската банка за развитие ще инвестира в Русе. Специалисти от Европейската банка са проучили Русе и са убедени в перспективата на своите инвестиционни намерения. Кметът Божидар Йотов се срещна с Джеймс Хислоп, директор на трезора. Двамата обсъдиха различните аспекти на бъдещо сътрудничество между банката и Община Русе.

 

Джеймс Хислоп изтъкна, че вече има база, на която да се развива сътрудничеството – финансирането на проекта за водния цикъл. Кметът Йотов предложи да се разгледа цялостния план за развитие на Русе и да се изберат конкретни проекти, които банката да финансира. Бяха обсъдени възможностите за отпускане на изгодни кредити за изграждане на надземни и подземни паркинги. Гостът обясни, че банката може да направи проучване за управление на трафика на Русе и така да се очертаят вариантите за решаване на този проблем.

 

Друг съществен проект за града, по който банката може да отпусне средства, е за изграждането на канализация и отпадъчни депа в населените места от Община Русе и в някои крайни квартали на града.

 

Кметът Йотов посочи като съществен проблем за града необходимостта от обезопасяването на жп линията, минаваща през Русе. Той подчерта, че банката би могла да отпусне кредит, с който да бъдат изградени няколко надлеза и подлеза през железопътното съоръжение.

Кметът и директорът за България на Европейската банка Джеймс Хислоп се договориха следващата им среща да бъде през ноември в София, когато ще разговарят по конкретни проекти, които банката може да финансира.