Енерго-Про пое официално електроразпределението в Североизточна България
Енерго-Про пое официално електроразпределението в Североизточна България / DarikNews

Новите имена на обслужващите компании са „Енерго-Про Мрежи” АД и „Енерго-Про Продажби” АД

От 10 септември 2012 наименованията на компаниите за разпределение и снабдяване с електрическа енергия в Североизточна България „Е.ОН България Мрежи” АД и „Е.ОН България Продажби” АД се променят на „Енерго-Про Мрежи” АД и „Енерго-Про Продажби” АД.

В края на месец юни 2012 чешката компания Енерго-Про закупи бизнеса на Е.ОН в България и пое снабдяването с електроенергия на приблизително 1,1 милиона клиенти. Енерго-Про е създадена в Чешката република през 1994 година. Тя е независим енергиен производител с 18-годишен опит в генериране, доставяне и търговия на електроенергия от възобновяеми енергийни източници. Компанията има близо 8000 служителя и развива бизнес в Чехия, Турция, Грузия и България, където притежава 39 водноелектрически централи (ВЕЦ). На българския пазар Енерго-Про е от 2000 година. Със своите осем водноелектрически централи, обединени в три каскади, компанията е най-големият частен производител на електричество от ВЕЦ в страната. Доставката на електроенергия до краен потребител е специфична дейност, с която Енерго-Про има значителен опит в Грузия - от 2007 година компанията управлява електроразпределителна мрежа, обслужваща близо 870 000 клиенти на обща площ от 46 000 кв. километра.

За електроразпределението на Североизточна България Иржи Крушина, член на Управителния съвет на Енерго-Про, споделя: „Планираме подобряване надеждността на мрежата чрез рентабилни инвестиции в поддръжка и модернизация, което да доведе до по-висока удовлетвореност на клиентите. В това начинание ще се придържаме към нашите ключови ценности – експертност, ефективност, безопасност и отговорност. Като дългосрочен инвеститор в България ние разширяваме нашия бизнес отговорно като придобиваме, модернизираме и развиваме енергийните си активи в страната. Нашата цел е да постигнем балансиран растеж в дългосрочен план и едновременно с това да изпълним ангажиментите си към обществото и околната среда”.