Експерти и бизнес ще пишат областната стратегия на Силистра до 2020 г.
Експерти и бизнес ще пишат областната стратегия на Силистра до 2020 г. / Областна администрация - Силистра

В областната администрация започва работата по изготвяне на стратегическите документи за развитие на Силистренски регион през следващите 7 години, съобщиха от управата.

На заседанието на областния съвет за развитие, свикано от областния управител Николай Димов, който е и председател на съвета, стана ясно, че до края на юни 2013 г. трябва да бъде приета стратегия за развитие на област Силистра за периода 2014-2020 г.

Документът трябва да е синхронизиран с националната стратегия за регионално развитие 2012-2022 г., националната програма за развитие „България 2020" и регионалния план за Северен централен район. От своя страна областната стратегия е базисен документ за общинските планове за развитие до 2020 година.

Утвърден е график на дейностите за изготвяне на стратегията. Николай Димов инициира консултации с местни представители на икономиката в района. Предложенията им, съобразени с възможностите за финансиране в следващия програмен период, ще бъдат в основата на целите, задачите, приоритетите и направленията в дългосрочния документ. По думите на Димов, това ще ги реалистични и изпълними, а не пожелателни и формални.

Членове на областния съвет за развитие са кметовете и представители на общинските съвети на 7-те общини в Силистренско, представители на синдикатите, на Търговско-промишлена палата, Стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в Силистра, Асоциацията на индустриалния капитал и на Съюза за стопанска инициатива.