/ /iStock
Повече от 200 лица са били консултирани по проект за защита от домашното насилие от сдружение „Център Динамика“ в Русенска област през миналата година.

Управителят на сдружението Деана Димова съобщи, че в малките населени места хората все още се страхуват да подават сигнали за домашно насилие. По думите й, като сигнали в полицията, брой дела и лица, насочени за консултации, през 2023 г. тенденцията за случаите на домашно насилие се запазва. Тя призовава хората, които са станали жертва или свидетели на домашно насилие да подават сигнали и да търсят съдействие, тъй като има работещ Закон за защита от домашното насилие.

Димова припомни и кои са основните промени в закона, които бяха приети и влязоха в сила от началото на тази година – създаването на национален съвет, обхващане на всички целеви групи, специализирани програми за децата преживели или станали свидетели на домашно насилие, както и регистър на извършителите.

Експертът по проекта Йордан Борисов обясни начините, по които може да се потърси помощ за съдействие в случай на домашно насилие. От 2014 г. в Русе действа и кризисен център с капацитет 8 легла, където могат да се настанят жертви на домашно насилие не само от областта, но и от други райони на страната, ако има риск от рецидив. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС