/ РИМ Русе
Екомузей с аквариум е експозицията с най-голям брой посетители през 2017 г. През залите на най-предпочитания русенски музей са преминали 17 852 човека. Най-голям е делът на учениците от 1 до 12 клас (над 7 000) и на индивидуалните посетители – 5 204 човека.

По традиция на второ място по посещаемост се нарежда Археологически резерват „Ивановски скални църкви“. Обектът, включен в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, е приел 14431 туристи. Чуждестранните гости са предимно от Япония, Германия, Румъния, Великобритания и идват основно като организирани групи.

Част от амфора откриха край село Мечка

Сред лидерите по посещаемост са също Археологически резерват „Средновековен град Червен“ и Исторически музей. Висок е броят на туристите в обекти като Пантеон на възрожденците, музей на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) и Римска крепост „Сексагинта Приста“.

Над 33% от всички посетители на обектите на Регионален исторически музей-Русе са учащи – ученици и студенти. Най-посещаваните от тях обекти са Екомузей с аквариум, Археологически резерват „Ивановски скални църкви“, Исторически музей, Сексагинта Приста и Пантеон на възрожденците. Делът на чуждестранните гости е 20,53%.

Показват уникална изложба на обекти, разположени по поречието на Дунав

Това са организирани групи и индивидуални туристи от Япония, Румъния, Белгия, Великобритания, САЩ, Швейцария, Франция, Италия, Русия, Полша, Швейцария, Финландия. Общият брой на туристите през 2017 г. е 72 170 човека.

Това е с почти 8% по-малко в сравнение с предходната 2016 г. След високия бум на посетители при откриването на новите музейни експозиции Къща музей „Баба Тонка“ и Екомузей с аквариум, отчетените стойности се завръщат към обичайните.

Занижените цифри в посещаемостта се дължат също на по-малкият брой туристи, пристигнали с туроператорски фирми, както и на провежданите през активните месеци от годината ремонтни дейности в близост до няколко музейни обекти.