/ netinfo

Доброволците от клуб „Вихърчета” при ОУ „Никола Обретенов”-Русе, дискутираха темата за тормоза в училище, като част от подготовката си за отбелязване на Деня на розовата фланелка. Той се отбелязва ежегодно в последната сряда на месец февруари като Ден за борба с тормоза в училище. Доброволците - петокласници в училището, по време на редовната си седмична клубна сбирка проведоха упражнение на тема „Тормозът в училище – митове и реалност”.

Мерките срещу агресията в училище

Задачата им беше да решат мит или реалност са някои масови вярвания, свързани с темата. Доброволците влязоха в дискусия с експерти, като въпросите предизвикаха оживено обсъждане, по време на което децата прилагаха аргументи и даваха примери. Накрая всички стигнаха до извода, че в живота винаги има нюанси, но по темата за насилието не бива да се правят компромиси. Малките доброволци показаха, че вече имат изградени ценности и умеят да различават доброто и лошото.

Единодушно доброволците решиха да организират кампания за отбелязване на Деня на розовата фланелка в училище, като идеята беше подкрепена и от училищното ръководство. На 26-ти февруари те ще направят съобщение по училищната радиоуредба, с което ще призоват съучениците си на следващия ден да дойдат в училище с розови блузки в знак на съпричастност.

В деня на събитието те ще са облечени тематично, ще разказват на всички за каузата и ще призовават за по-добри отношения между съучениците и нетърпимост към тормоза в училищна среда, като раздават на съучениците си розови лентички.

Клуб „Вихърчета” е създаден по проект „Интегриран подход на Община Русе за интегриране на ромите и други уязвими групи на територията на общини в област Русе“ и се ръководи от експерти на Сдружение „Българо-Румънски трансграничен институт по медиация”.