Директорът на операта, оркестърът и екип номинирани за Кристална лира
Директорът на операта, оркестърът и екип номинирани за Кристална лира / Дарик Русе, Искра Георгиева, архив

 

Диригентът Найден Тодоров, оркестърът и постановъчен екип на Държавна опера – Русе са номинирани за наградите „Кристална лира“. Те ще бъдат присъдени за шестнадесета поредна година от Съюза на българските музикални и танцови дейци и Classic FM радио.

Номинациите са в следните категории:

Диригенти

Найден Тодоров – за представянето на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” – Русе.

Оркестрово изкуство

Оркестър на Държавна опера – Русе – за изпълнението на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” - Русе.

Постановъчен екип

Постановъчен екип на Държавна опера – Русе в състав: режисьор-постановчик Аделаида Якимова-Фурнаджиева, пластика и хореографски решения Татяна Соколова, диригент Найден Тодоров, диригенти на хора Драгомир Йосифов и Христо Стоев, художник-сценограф Иван Токаджиев, художник на костюмите Пенка Казанджиева (за изпълнението на операта „Нос” от Шостакович на 20 март 2012 г. в рамките на Международния фестивал „Мартенски музикални дни” – Русе).

Всеки би могъл да вземе участие в гласуването за носителите на престижните награди като изпрати категорията и името на своите фаворити на kristalnalira@classicfmsofia.com в срок до 30 октомври 2012. Церемонията по връчване на наградите ще се състои на 1 ноември 2012 г. в зала 6 на НДК от 18:00 часа.

Наградите „Кристална лира” са учредени през 1997 г. с цел създаване на система за обществено отбелязване на ярки върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцовото изкуство.