/ netinfo
„Достоен за възхищение и уважение е човек като Вас, сражавал се на бойните полета, отдавайки своите сили, сърце и дух за нашата родина. Вие извървяхте дълъг път, много трънлив, много жесток, но път на човека, а човекът е за да преодолява трудности, да воюва за благото на целия народ.

Защото днес всички ние искаме свобода и да създадем европейско гражданско общество, в което да има разбирателство, толерантност, мир и спокойствие“, каза днес народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, който поздрави Трайко Андонов по повод неговия стотен рожден ден.

Юбилярът получи поздравителен адрес, бутилка специално отлежало вино, цветя, календари, бележник и писалка с логото на ГЕРБ с пожелания да записва там спомените си от идните години. Двамата споделиха спомени за Бяла и разговаряха по актуални теми. „През комунизма нямаше една маслинка, едно шоколадче. Беше голямо нямане. Някои го възхваляват, но не помнят нищо..“, каза столетникът. Трайко Атанасов Андонов е роден на 14 март 1918 година в село Лазарополе /Македония/.

Той има трима братя и една сестра. През 1926 година семейството му се преселва в град Бяла /Русенско/. От 1939 година започва службата му в Първо противовъздушно артилерийско отделение. През 1940 година му е присвоено званието кандидат подофицер. По време на Втората световна война е мобилизиран и изпратен в противовъздушни батареи, за да защитава въздушното пространство над София и Перник. През 1948 година се установява и работи в Русе.