/ netinfo
Народният представител от ГЕРБ в 19-и МИР-Русе Пламен Нунев участва за шести пореден път в Националната молитвена закуска във Вашингтон при президента Доналд Тръмп.

Той бе придружаван от председателя на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. В делегацията на ГЕРБ за форума за първи път участват и заместник-председателите на ГЕРБ Йорданка Фандъкова /кмет на София/ и Димитър Николов /кмет на Бургас/ и кметът на Пловдив Иван Тотев. Традиционната Молитвена закуска събира всяка година на едно място световни политически и религиозни лидери с американския президент.

Започнала през 1953 г. при президента Айзенхауер, тази среща вече 66 години се утвърждава като едно от най-важните политически събития във Вашингтон. На закуската присъстваха редица сенатори и конгресмени от американския Конгрес - сенатор Крис Куунс от Делауър, сенатор Джеймс Ланкфорд от Оклахома, конгересмените Чарлс Крист, Ранди Холтгрен и Стивън Скълис.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към присъстващите с дълбоко религиозни думи за човешкото себеотрицание, жертвоготовност и състрадание, давайки редица примери от ежедневния живот, при които тези състояния на човешкия дух са възтържествували. Президентът не пропусна да окуражи и страдащите под гнета на недемократичните режими в Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела.

През деня се състоя двустранна среща между българските и македонските участници в Молитвената закуска. И двете групи се обединиха около мнението, че добрите междусъседски отношения са от взаимен интерес.

Г-н Нунев проведе работни срещи с конгресмена Тони Хол и губернатора Дейвид Бизли, които вече са гостували в България. Дейвид Бизли в момента е изпълнителен директор по храните в ООН. Пламен Нунев им представи презентация на програма за безопасност на храните и превантивен контрол, към която те са проявили голям интерес.