/ iStock/Getty Images
Към момента жената е в стабилно състояние, но има придружаващи заболявания
По-рано през деня секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов съобщи за нов потвърден случай на коронавирусна инфекция на територията на област Русе.

Няма нови случаи на заразени с COVID-19 в областта

По данни на Регионалната здравна инспекция става дума за жена на 77 години от град Глоджево
. От 27-ми април тя е със суха кашлица, като след извършен преглед от личния й лекар веднага й е назначено лечение, включващо инжекционен антибиотик и прием на симптоматични лекарства.

По време на приложената терапия е настъпило леко подобрение, но от 4 дни насам жената се оплаква от затруднено дишане. На 4 май тя е почувствала киселини в стомаха и тогава отново е прегледана от джипито си, но тъй като оплакванията не са отшумели на 10 май синът й с личен автомобил я транспортира до спешното отделение на УМБАЛ „Канев“.

Двама мъже, завърнали се от Англия, са новите заразени в Русе

След извършена рентгенография става ясно, че жената е с данни за пневмония, поради което е направена консултация с пневмолог по телефона. Моментално пациентката бива насочена към отделението по инфекциозни болести, където още същия ден е хоспитализирана. Към момента жената е в стабилно състояние, но има придружаващи заболявания.

Сред тях са хипертония, наднормено тегло, а също така пациентката е с един бъбрек. Няма данни тя или членове на семейството да са напускали страната през изминалите няколко седмици.

Две жени са заразени с коронавирус в Русе

Провеждането на епидемиологичното проучване от страна на Регионалната здравна инспекция в Русе продължава, като на установените до момента контактни лица - 3-ма от семейството, общопрактикуващия лекар и 1 лице, работещо в УМБАЛ „Канев“ е наложена 14-дневна карантина.

На тях ще им бъде взета проба за PCR-тест и при евентуално положителен резултат периодът, който ще трябва да прекарат в социална изолация ще бъде 28 дни. Понастоящем под карантина се намират 1175 души, а за други 2881 тя вече е изтекла.

Три нови случая на коронавирус в Русенско

Така общият брой на лицата в Русенско, които са били поставени под карантина или продължават да се намират под такава е 4056.