Днес е крайният срок, в който Районните избирателни комисии (РИК) регистрират кандидатските листи.

До 17.00 часа партиите, коалициите и инициативните комитети могат да направят предложения до РИК за регистрация. От РИК уведомяват Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрираните кандидати не по-късно от 24 часа след изтичане на срока за регистрация, т.е. най-късно до края на утрешния ден.

Изтича крайният срок за регистрация на листите за предсрочния вот

Същевременно през днешния ден всяка партия или коалиция може да поиска да бъде заличена регистрацията ѝ за участие в изборите, съобщиха от Областна администрация.

Областният управител на Русе Анатоли Станев се надява на смислена политическа кампания, която да е базирана на идеи. „Няма смисъл от нападки и безсмислени обещания, важно е какво може да постигнато за града, областта и страната“, коментира Станев. 

До момента в Русенско са се регистрирали 24 политически сили от общо 29. Общият брой на кандидатите за народни представители понастоящем в региона е 209. Част от партиите са само с по един кандидат за депутат. Това са „Пряка Демокрация“ и „Коалиция за теб България“.

Други шест политически сили пък са регистрирали листи само с по двама кандидати. Става дума за „Правото“, „Атака“, „Българско национално обединение“, „Консервативно обединение на десницата“, „България на труда и разума“, както и „Движение на непартийните кандидати“.