18 русенци със съмнение за рак на простатата, утре безплатните изследвания приключват
18 русенци със съмнение за рак на простатата, утре безплатните изследвания приключват / netinfo
18 русенци са със съмнение за рак на простатата и са пренасочени за безплатен преглед при уролог-онколог д-р Юлиян Щерев. Това съобщиха от клинична лаборатория “Прима лаб”, където се извършват безплатните тестове на мъже над 50 години. Изследванията са в рамките на инициативата на Ротари клуб - Русе за ранно откриване на рака на простатата.

От началото на кампанията са изследвани 222 мъже от Русе, Ветово, Борово, Нисово и Щръклево. От всички отчетени завишени стойности на туморния маркер, 12 са на русенци под 65 години. Утре безплатните изследвания приключват. От предвидените за кампанията тестове остават още 50 броя.

Целта на кампанията е да се извърши скринингово изследване сред рискова група мъже /над 50 години/ за ранно откриване на простатен карцином. Преди две години русенския Ротари клуб осъществи първата подобна инициатива. Тогава бяха изследвани 384 мъже от Русе. При 5 от тях бе доказан рак на простатната жлеза. Заради навременното им диагностициране, те бяха подложени на лечение.