12 птици изпратени на лечение в Стара Загора
12 птици изпратени на лечение в Стара Загора / netinfo

Експерти на регионалната екоинспекция са изпратили до момента за лечение и доотглеждане в спасителния център в Стара Загора 12 птици. От тях 7 са от вида  ушата сова, 2 черни бързолети, 2 обикновени мишелова и и една обикновена кукувица.

В голяма част от случаите птиците са спасени благодарение на подадени от граждани сигнали за паднали от гнездата млади екземпляри. Причините за това могат да бъдат  конкуренция за храна, вследствие на летни бури или първи опити за летене. Макар че през този период повечето видове птици вече са отгледали поколение, не е изключено да бъдат намирани млади екземпляри в безпомощно състояние и до края на лятото.

Съгласно изискванията на Закона за биологичното разнообразие, всеки, който намери ранено диво животно или птица е длъжен да уведоми в тридневен срок съответната РИОСВ или лесничействата за предприемане на мерки. В зависимост от състоянието, инспекцията издава разпореждане за предоставянето им на зоологически градини, спасителни центрове или пускането им на свобода.