Вицепрезидент, стипендия от професор и дарителска акция на празника на Езиковата
Вицепрезидент, стипендия от професор и дарителска акция на празника на Езиковата / Радка Минчева

Вицепрезидентът Маргарита Попова ще е гост на патронния празник на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ – съобщиха днес от училищната управа.

Празникът започна тази сутрин с поднасяне на венци и цветя пред барелефа на патрона на школото, който е поставен на сградата на училището. Церемонията се извърши в присъствието на трима депутати: д-р Валентин Василев, д-р Хасан Адемов и Ахмед Ахмедов, областният управител Петър Василев, началникът на РИО на МОН Атанас Дончев, бивши ученици в училището, както и настоящите възпитаници, облечени в бели ризи и черни поли или панталони с вратовръзки с логото на гимназията.

Официално бяха открити и изложба от картини на ученици от ГПЧЕ и техния учител Петко Антонов, както и монумент, дарение от випуск 2015. Експозицията е във фоайето вляво при влизане в училището, а срещу нея е е монумента, представляващ красива камбана, а под нея пано със снимка на сградата на Езиковата гизназия.

В края на официалната церемония един от гостите на тържеството – проф. Пламен Радев от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски“ – обяви, че през следващите четири учебни години дарява със свои средства една академична стипендия от 90 лв. за ученика с най-висок успех.

Учениците, учителите и гостите на ГПЧЕ тръгнаха в шествие през града към гроба на акад. Анани Явашов, който е бил преподавател в гимназията. Двама тийнейджъри с нарисувани табелки със знака „STOP“ спираха автомобилите, когато шествието преминаваше.

След поднасянето на венец на гроба на академика, директорът на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“ Пейчо Георгиев обяви дарителска акция за възстановяване на паметната плоча, която не е поддържана и на места е потрошена. Касичка са събиране на средства ще има пред залата на читалище „Развитие 1869“ по време на тържествения концерт на училището в 18,30 ч. Именно на него ще присъства вицепрезидентът Маргарита Попова, преди това тя ще има среща с кмета Денчо Бояджиев, ще посети и ГПЧЕ.

На днешния ден се отбелязват 130 години от създаването на Разградската гимназия, както и 175 години от рождението на Екзарх Йосиф.

Още снимки ето тук.