/ iStock/Getty Images
Профилактични прегледи за рак на маточната шийка се организират в Разград. Кампанията се провежда за 16-а поредна година по инициатива на Федерацията на жените. Целта е повече жени да се прегледат и заболяването да бъде открито навреме, обясни председателят на неправителствената организация Любка Стоянова.

Записванията ще се правят в Кафе "Филхармония" от 16 февруари до 14 март. Самите прегледи ще са от 15 март до 15 април. Пациентките ще бъдат преглеждани от акушер-гинеколога д-р Кремена Романова в кабинета й, а микроскопското изследване ще бъде извършено от д-р Искрен Калчев. След получените резултати при нужда пациентките ще бъдат насочвани към допълнителна диагностика или лечение.

Д-р Романова обясни за БТА, че профилактичният преглед включва цитонамазка, а за пациентките с анамнеза за съществуващо гинекологично заболяване - и ехографски преглед. При установяване на вагинално течение и оплаквания се назначава лечение. Обикновено то се потвърждава и от цитонамазката. Изследването е бързо, кратко, безболезнено, а има голяма информативна стойност, каза гинекологът.

Тя сподели, че в България като цяло малко се говори за профилактика, независимо дали при жени или при мъже. Според нея обаче здравната култура на пациентите не само в страната, но и в региона се подобрява. По думите й има все по-голям процент информирани хора, които се грижат за себе си.
През последните години се повишава вниманието и желанието на жените за профилактични гинекологични прегледи.

След първия такъв преглед те виждат, че няма нищо страшно и сами отчитат, че е бил внушен този страх по-скоро от незнание, отбеляза д-р Кремена Романова. Тя подкрепи апела на Федерацията към жените да се включат в кампанията, изтъквайки че редовните профилактични прегледи са единственият начин да се открие навреме заболяването.
БТА