Вече официално имаме Съдебна палата
Вече официално имаме Съдебна палата / Радка Минчева
Магистрати от пет административни области: Варна, Разград, Шумен, Търговище и Силистра ще участват в експертна дискусия в Разград утре, 19 май – съобщават от Окръжен съд-Разград.
Обсъждането на проекта на Закон за отклоняване от наказателно производство и налагане на възпитателни мерки на непълнолетни лица започва в 9,30 ч. в Конферентната зала на  хотел „Cartoon“.
Събитието се организира от Министерството на правосъдието по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на младежкото правосъдие“.
На обсъждането ще присъстват съдии, прокурори и инспектори детска педагогическа стая от Варненски апелативен район, както и магистрати от страната, представители на УНИЦЕФ, неправителствени организации.
Проектозаконът, който бе публикуван за обществено обсъждане от Министерството на правосъдието през септември м.г., цели всички деца, които влизат в контакт със съдебната система като нарушители, жертви или свидетели на престъпление, да се третират в съответствие с европейските и международни стандарти. Той е насочен към осигуряването на съдебни процедури, които защитават интересите на децата.
В рамките на проекта, в последната година и половина, Министерството на правосъдието изгради общо три сини стаи за щадящо изслушване на деца – във Варна, Плевен и Козлодуй. Предстои откриването и на синята стая във Враца.
По време на дискусията се очаква ангажираните експерти и магистрати за работа с малолетни и непълнолетни, да дадат своите коментари по така изготвения проект.