/ ПГПЧЕ"Екзарх Йосиф"-Разград
Неочаквана, но много приятна изненада получи директорът на ПГПЧЕ “Екзарх Йосиф“-Разград Пейчо Георгиев от едно телефонно позвъняване, съобщават от училищната управа. Обаждането било от шуменския бизнесмен Румен Борисов, който има наследническа къща в търговищкото село Садина.
 

Шуменец подари на Езиковата печат на близо век, тъща му го намерила в градината си в Садина

Шуменецът разказал на училищния директор, че тъща му е намерила предмет, свързан с историята на разградската гимназия. Както си копаела в градината в мотиката на тъщата издрънчал  малък  метален предмет.  След почистване се оказало, че това е печат на Разградската реална мъжка гимназия, чийто наследник е ПГПЧЕ, според исторически данни училището се е казвало така от 1934 г. до 1950 г., тоест печатът е на близо век.
 

Шуменец подари на Езиковата печат на близо век, тъща му го намерила в градината си в Садина

Борисов лично дошъл в гимназията и предоставил печата на школската управа. На него и тъща му била връчена благодарствена грамота и свидетелство за дарение. За учителите и учениците на гимназията този печат има голяма историческа и сантиментална стойност.

Той е от времето на основаването на гимназията. Остава загадка как е попаднал в градината в Садина, но предстои допълнителна проучвателска дейност, коментират от училището.