/ Радка Минчева
Районната прокуратура в Разград образува досъдебно производство за проявена жестокост към лъва Любо от зоокъта в града.

Дават предписание на Община Разград за лечение на лъва от зоокъта

Разследването започва незабавно и е за извършено престъпление  което ангажира наказателната отговорност на всеки, проявил жестокост към гръбначно животно, на което причини смърт, тежко или трайно увреждане.

Прокуратурата влиза в сагата с лъвчетата: Кметът я сезира, че в петък общинските животни заминават за Холандия без разрешение от собственика

Законен повод за образуване на досъдебното производство е сигнал до Районната прокуратура в Разград от НПО за защита на животните в Лудогорието. Оттам са уведомили прокуратурата за състоянието на лъва Любо в разградския зоокът.

Правозащитниците твърдят в сигнала си, че мъжкият лъв е видимо болен и има увредена лапа. В същото време според тях договорът за медицинско обслужване на животните в зоокъта е изтекъл и не е продължен.

За пръв път в живота им - пълни медицински прегледи на разградските лъвове

Разследването ще изиска медицинските документи и ще назначи ветеринарномедицинска експертиза, която да установи уврежданията на лъва, да оцени степента им и последиците от тях.

Ще бъдат изискани и документи от община Разград за установяване статута на зоокъта, собствеността на животните, състоянието им и отговорните служители за отглеждането им. 

Експерти от три държави в четвъртък преглеждат разградските лъвове

Районната прокуратура в Разград е разпоредила разследването да се извърши в двумесечен срок.