дело съд
дело съд / БГНЕС
Трима прокурори ще свидетелстват по делото срещу д-р Бранимир Мичев и управителя на охранителна фирма в Кубрат Борис Пенев. Това постанови съдия Николай Борисов от Районен съд-Разград. Процесът срещу двамата е по обвинение в измама, а срещу д-р Мичев и за подбуждане на вещо лице. Според обвинението през ноември 2014 г. двамата подсъдими като съизвършители измамили Сюлман Писанцалъ от Цар Калоян, като възбудили и поддържали у него заблуждение, че срещу 10 600 лева, които ще платят на съдии, прокурори и фелдшера на ареста, ще изкарат сина му на свобода и ще отложат изтърпяването на ефективното наказание. Синан Писанцалиев трябвало да изтърпи присъда от 1 година и половина за извършване на кражба. Докато двамата извършвали измамата с цел имотна облага подсъдимият Пенев се представял за съдебен заседател, въпреки че през този период той не е бил вписан в списъка със съдебни заседатели на Разградския окръжен съд, бил е заседател, но в предходен период. Д-р Мичев опитал да убеди съдебния лекар д-р Диана Василева да излезе със становище като вещо лице, че осъденият мъж е с диагноза хепатит или друго заболяване.
Пред съда днес се яви вече излезлият от затвора Синан Писанцалиев, който твърдеше, че не е имал представа, че баща му предприема действия, за да не търпи той ефективна присъда. Поради противоречия в изявленията му бяха прочетени показанията му от досъдебното производство. След него съдът разпита още шестима свидебети, включително съдебния медик д-р Диана Василева. Тя разказа, че предложението към нея било направено по телефона, като в разговора Мичев споменал и името на районния прокурор Любомир Георгиев, като човека. „Подсъдимият ми е много близък, Любчо заради мен го пусна“ – били думите на Мичев.
Сред разпитите на свидетелите общо 7 искания отправиха четиримата адвокати на двамата подсъдими, съдът уважи 2 от тях – да се направи съдебно-техническа експертиза на 4 диска с описание на телефонни разговори по казуса и да се призоват двама нови свидетели, за да се установи дали Сюлман Писанцалъ не им е казвал, че иска пари от двамата подсъдими. Освен тези искания облаче съдия Борисов разпореди на следващото съдебно заседение на 16 май свидетелски показания да дадат: окръжният прокурор Тихомир Тодоров, районният прокурор Любомир Георгиев и заместник-районният прокурор Веселин Якимов. Повод за призоваването на Георгиев са показанията на д-р Диана Василева, а за другите двама държавни обвинители разпитът на Сюлман Писанцалъ на първото съдебно заседание. Тогава той разказа, че в деня, в който дал парите, заедно с д-р Мичев ходили до две жилища, за които медикът твърдял, че са на двамата прокурори и че той е разговарял с тях.