/ iStock/Getty Images
Посланикът на Република Португалия в България посети Основно училище "Васил Левски" в Разград. Нейно Превъзходителство Ана Мария Рибейро да Силва беше придружавана от ръководителя на Португалския културен и езиков център "Камойш" Анаиза Гордино.

Основната цел на визитата бе подписване на споразумение за сътрудничество в областта на културата и образованието.

Институтът "Камойнш" ще си партнира с разградското училище в разпространението на португалския език и култура, обясни помощник-директорът Юлия Харизанова. Тя посочи, че изборът на института, подпомагащ изучаването на португалския език и култура по света да си партнира с ОУ "Васил Левски" е за това, че в училището учат деца от португалски и бразилски семейства, чиито родители работят в "Лудогорец".

Радев: България и Португалия са единни в стремежа си за по-добро бъдеще на Европа

По думите й сътрудничеството предвижда правителството в Лисабон да предостави необходимата научна и педагогическа подкрепа за обучение по португалски език в разградското училище.

Домакини и гости изразиха увереността си, че училището ще предложи на своите ученици възможност да задълбочат знанията си в областта на португалския език и култура, а институтът "Камойш" ще насърчава този процес.

Посланик Ана Мария Рибейро да Силва получи като дар от Ученическото представителство униформената вратовръзка на училището. Тя на свой ред подари на домакините свитък от символи на Португалското председателство на ЕС, което Лисабон пое в началото на 2021 година в разгара на COVID кризата, когато трябваше в сложни условия да се вземат бързи и изключително важни решения за гражданите на Евросъюза.

Учениците поздравиха гостите с танц в ритмите на характерната за Иберийския полуостров музика. Децата бяха подготвили и изложба с рисунки, посветени на Чудесата на Португалия.

Специално за церемонията в училището дойдоха семейство Де Са Алвеш, чиито деца Габриела и Рафаел са възпитаници на ОУ "Васил Левски".
БТА