/ Радка Минчева
Похвалиха прокуратурата за бързите производства и минималния брой оправдателни присъди
101107
Похвалиха прокуратурата за бързите производства и минималния брой оправдателни присъди
  • Похвалиха прокуратурата за бързите производства и минималния брой оправдателни присъди
Положителни отзиви получиха прокурорите от Разградско за работата си през миналата година от шефовете си на отчетното събрание на Окръжна прокуратура-Разград. Много много добра е оценката ми за прокурорите от Окръжна прокуратура-Разград - каза заместник-директорът на Националната следствена служба Магдален Маринов. По определени позиции държавното обвинение в Разград е сред най-натоварените в страната, добри са и основните показатели, по които се отчита прокурорската работа – срочност, брой върнати дела, съотношение осъдителни/оправдателни присъди – обясни още Маринов. „Много добра работа на един сплотен колектив“  - обобщи той.

Разградските съдии - отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали

Заместник-апелативният прокурор в Апелативна прокуратура-Варна Иван Тодоров бе по-конкретен в коментара си. Всички преписки са решени в срок, предварителните проверки - също. Забележително е, че в Разград има най-висок ръст на реализираните бързи производства в Апелативния район – 77, от които много малък процент - 4,5%  - са приключили по общия ред, всички останали са приключили както са образувани - като бързи. Като много добра оцени работата на разградските прокурори Иван Тодоров и по отношение на наказателно-съдебния надзор – и там има подобрение, като върнатите дела през 2018 г. са били 8 при 18 година по-рано.

Изключително добър е резултатът и на оправдателните присъди, те са 1,8% от всички съдебни решения. В прокуратурата в Кубрат има кадрови проблем, тъй като при три щата работи само един прокурор, но това не се е отразило на ефективността на Районната прокуратура – смята Тодоров.

Той сподели още, че в целия Варненски апелативен район има проблем с експертизите най-вече за наркотици, на места няма и оторозирани лаборатории за алкохол. В Разград проблем са авто-техническите и и съдебно-медицинските експертизи.
Въпреки тези проблеми обаче прокурорите от Лудогорието се справят с висок процент решени дела.

На отчетното събрание на Окръжна прокуратура-Разград присъства и членът на Висшия съдебен съвет Огнян Дамянов, който бе два мандата окръжен прокурор на Разград. Той обаче не коментира пред медиите своята оценка за работата на бившите си колеги, като предложи това да направят представителите на прокуратурата.

На събранието присъстваха и административният ръководител на Окръжен съд-Разград Лазар Мичев, на Административен съд-Разград Светла Робева и директорът на ОДМВР-Разград Ивайло Йовчев, Според отчета на Окръжна прокуратура, данни от който бяха оповестени по-късно от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Варна, с най-голям дял през 2018 г. за района на Окръжната прокуратура в Разград са новообразуваните производства за общоопасни престъпления. Това е една от тенденциите, която бележи работата на прокурорите от съдебния район, в който влизат районните прокуратури в Разград, Исперих и Кубрат и Окръжната прокуратура.

За поредна година е продължила тенденцията с най-голям дял да са престъпленията, свързани с управление на МПС след употреба на алкохол и през период на временно лишаване от правоуправление. Втори по значимост за Разградския съдебен окръг, отбеляза днес в отчетния си доклад административният ръководител на Окръжната прокуратура Тихомир Тодоров, са престъпленията против собствеността. През 2018 г. обаче се наблюдава спад в абсолютните стойности. Кражбите в тази категория представляват традиционно най-масовото престъпление, като заемат малко над 50 процента дял от престъпленията против собствеността.

Като особено значим бе откроен делът на измамите в района, който заема 32,2 процента от престъпленията в категорията против собствеността. Положителното е, че се отчита лек спад в сравнение с предходните отчетни периоди. Пострадали от престъпления против личността през 2018 г. са 141 лица, от които 92 мъже, 49 жени, 11 непълнолетни и 9 малолетни деца.

Ускорената форма на разследване, каквато са бързите производства, е използвана в еднаква степен от всички районни прокуратури в Разградския съдебен окръг заради своята ефективност. Новообразуваните бързи досъдебни производства през отчетния период са били 378 при 301 за 2017 г. Броят им съставлява почти една трета от всички новообразувани дела през миналата година.

През 2018 г. общо в района са били наблюдавани 1545 досъдебни производства, които са били разследвани по общия ред. Новообразуваните от тях са 906 с дял 70, 1 процент. Увеличение през отчетния период бележат и внесените в съда 56 искания за вземане мерки за неотклонение „Задържане под стража“ на обвиняеми. Осъдените и санкционирани лица през 2018 г. са 656, а с влязла в сила присъда -  691 лица.
Чуйте още от прикачения файл.