/ Радка Минчева
Разградските съдии - отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали
101020
Разградските съдии - отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали
  • Разградските съдии - отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали
За поредна година с похвали пристигна ръководството на Апелативен съд-Варна за годишното събрание на Окръжен съд-Разград. Висока оценка магистратите получиха от ръководителя на институцията Ванухи Аракелян и от нейния заместник Янко Янков.
 

Разградските съдии  отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали
Радка Минчева

Наказателното отделение в Разград е най-натоварено в района, който включва 6 административни области – обясни Янков. Въпреки това обаче коефициентът, по който се отчита работата на магистратите е най-висок именно в Разград – 101. Следва Силистра с коефициент 96. Качеството също е на ниво – за година са отменени само две присъди, което е пренебрежимо малко – каза Янков. На 100% съдебните актове се обявяват в срок.

Същото е положението и при гражданските и търговските дела - каза Аракелян. И в този ресор окръжните съдии в Разград са най-натоварени, но са сред най-ефективните, коефициентът е 110, само във Варна е по-висок – 146.Липсват забележки и при регулярните ревизии – заяви председателят на Апелативен съд-Варна. Аракелян нарече отминалата година „много достойна и пълноценна юридическа 2018 за съдиите от Разградски Окръжен съд“. Похвали разградските съдии и за това, че са социално чувствителни с активната си социална работа по проекти и образователни инициативи.
 
Аракелян не пропусна добри думи и за районните съдии. За нея не е нормално в една съдебна институция да работят само по двама съдии, както е и в Исперих и Кубрат. Въпреки кадровия дефицит обаче и в районните съдилища показателите са добри - отчитат от Апелативния съд.

Аракелян отчете и ролята на съдебната администрация в постигането на добри резултати, „в една лодка сме“ - каза тя. Обяви още, че и представителите на Окръжна прокуратура и ОДМВР споделели, че със съда имат добър институционален диалог.
 

Разградските съдии  отново отличници в апелативния район, надяват се на пари за ремонт на съдебните зали
Радка Минчева

Прозрачността на работата на съда ще се подобри и с назначаването на специалист „Връзки с обществеността“ в Окръжен съд-Разград, предстои провеждането на конкурс – каза още Аракелян. Ограниченията съобразно Закона за личните данни обаче Аракелян намира за крачка назад по отношение на прозрачността. От коментара й стана ясно, че те засягат не само журналистите, а и работата на магистратите, които вече нямали възможност да проверяват в системата дела по друг признак освен по конкретния номер на делото.

След годишното събрание на Окръжен съд административният ръководител на институцията Лазар Мичев съобщи, че след ремонта на входа и осигуряване на достъп за хора с увреждания, е внесъл искане във Висшия съдебен съвет за финансиране и на ремонт на двете съдебни зали.

Заедно със специфичното обзавеждане това би струвало 50 000 лева. Надяваме се финансирането да бъде отпуснато скоро, за да успеем да извършим ремонта по време на съдебната ваканция – заяви Мичев. Той допълни, че има планове и за ремонт на избените помещения на сградата, които освен за съхранение могат да се използват и за поставяне на спортни уреди.