ОУ“Васил Левски“ – отново част от европейска инициатива
ОУ“Васил Левски“ – отново част от европейска инициатива / netinfo

ОУ“Васил Левски“ е единственото разградско училище, което участва в инициатива Code Week – Европейска седмица на програмирането - съобщиха от училищната управа.

Тя се провежда от 11 до 17 октомври  във всички страни  членки на ЕС. В България тя ще обхване  редица  училища, в които водещи мениджъри от IT-индустрията ще изнесат уроци по информатика, за да мотивират децата да  развиват уменията си за работа в сферата на информационните технологии.

В Разград на 15,16 и 17 октомври от 11 до 14 часа в компютърната зала на ОУ“Васил Левски“ младите програмисти от школа „Телерик“ ще проведат открити уроци, на които ще демонстрират наученото през миналата учебна година. Work shop-ът ще бъде отворен за всички желаещи, които искат да проследят на живо как се случват нещата в процеса на програмирането. На 17 октомври, петък от 18 часа в същата зала преподавателите по ИКТ Коста Попов и Венелин Николов ще изнесат лекции  на тема „Програмирането – необходимост на дигиталното време“. Лекторията е отворена за деца и възрастни.

През седмицата на Code Week школа „Телерик“ в ОУ„Васил Левски“ стартира ново набиране на млади програмисти. Всички  ученици от Разград от четвърти, пети и шести клас, които желаят да изучават програмиране, могат да кандидатстват за прием. Заявленията се приемат  до края на месеца от 9 до 17 часа в компютърния кабинет на училището от Венелин Николов.

Школата на младите програмисти в училището вече  премина успешно първата година от съществуването си. През учебната 2013-2014 година в нея работиха 82 деца, които получиха първите си уроци в рамките на националната академия „Телерик“. На заключителните състезания отборът на Разград  достигна  18 място  сред 26-те  тима от цялата страна, участвали в надпреварата по  компютърно  програмиране.