Македонци връчват награда на Седмата „Капанска китка“
Македонци връчват награда на Седмата „Капанска китка“ / netinfo

Македонска фолклорна организация със седалище в Скопие ще връчи награда в седмото издание на VII-ия Национален фолклорен фестивал на клубовете и школите, изучаващи български народни хора „Капанска китка“. Това съобщи ръководителят на клуб „Абритус“, който организира събитието, Кънчо Върбанов.

Фестивалът ще се проведе на 28 май в залата на Общинския културен център в Разград. Надяваме се догодина да е готова спортна зала „Абритус“ и музикалният празник да е там, по-различни са фестивалите в спортни зали  – допълни Върбанов.

Той изказа благодарност на кмета д-р Валентин Василев за това, че е поел щафетата от предишното ръководство и е продължил традицията градоначалникът да е патрон на събитието, чиито организатори са община Разград, читалище „Бузлуджа“ и танцов клуб „Абритус“.

Общо 10 награди се връчват на фестивала – каза Върбанов. Голямата награда е на кмета, към нея тази година ще се добавят 300 евро от МакФолк – международна организация, която провежда фолклорни фестивали в цяла Европа. Тя ще даде възможност на всички участници в разградското събитие да участват с преференциални такси в организирани от нея фестивали. По три приза се връчват в двата раздела – с до 30 танцьори и над 30 танцьори. Има и специални награди от спонсорите, както и наградата на друга фолклорна организация „Евро грейд“. Всеки от призьорите получава освен парична премия и уникален плакет.

Уникален е и регламентът на фестивала – припомни Върбанов. Само в Разград клубовете излизат по два пъти на сцената, оценките на журито се обобщават от организаторите и няма как да повлияе субективният фактор.

Председател на журито е Любчо Георгиев – хореограф, председател на Съюза на музикалните и танцовите дейци в България и ръководител на ансамбъл „Мизия“-Търговище. В художествената комисия участват още: преподавателят в Пловдивския университет за музикално и танцово изкуство Благовеста Калчева и художественият ръководител на Капански ансамбъл-Разград Румян Занев.

Първи заявки за участие са дали клубове от: Пазарджик, Бургас, Стара Загора, Девня, Трявна, Дряново, Велико Търново, Пирдоп, Кубрат, Добрич, Попово и Търговище.

 

В първите 6 издания на „Капанска китка“ са участвали на 3000 танцьори от 100 клуба – съобщи още Кънчо Върбанов.