"В област Разград още два имунизационни кабинета срещу COVID-19 възстановяват дейността си.

Целта е подобряване достъпа на желаещите граждани да се имунизират", съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) д-р Ася Генева.

Какво показват данните за новите случаи на COVID-19 у нас

Така имунизационните кабинети на територията на областта стават общо пет и разполагат с всички видове ваксини. Дози ще се поставят отново в лечебните заведения за болнична помощ в Разград и Кубрат.

В Исперих работи имунизационният кабинет към местната болница, а в Разград ваксини се поставят и в имунизационния кабинет към „РеСпиро Ултимед Хоспис“ ЕООД. Изследвания срещу инфекцията се извършват и в сградата на Регионалната здравна инспекция.

От здравното ведомство посочват още, че с цел подобряване на диагностиката на инфекцията, РЗИ предоставя безплатни бързи антигенни тестове на лечебните заведения в областта - болници, медицински центрове и клинични лаборатории.

Също така напомнят, че основните лица, извършващи имунизации, са общопрактикуващите лекари.  Справка в Единния информационен портал сочи, че в област Разград досега са извършени 65 701 имунизации. Със завършен имунизационен курс са 29 348 души.

Бустерна доза е направена на 11 327 жители на областта, а от възможността за втори бустер са се възползвали 765 души от региона. За последното денонощие в областта няма нито една направена имунизация, не е регистриран и случай на заразен с коронавирус.
БТА