17-годишното момиче от Цар Калоян, което беше малтретирано и запалено в дома си, се бори за живота си в русенската болница. Тя беше открита в дома си във вторник вечерта.

Проф. Стефан Станчев, който е началник на отделението по ортопедия и травматология, е ръководител на екипа, който се бореше за живота на девойката.

Състоянието на изнасиленото момиче от Цар Калоян се усложнява, търсят кръводарители

В четвъртък се наложи те да ампутират лявата й ръка.

„Пациентката беше докарана в тежко състояние. След консилиум, който беше проведен, се наложи ампутация, която беше направена поради нежизненост на тъканите в областта, която беше ампутирана. По принцип тази интервенция е изключително тежка както и за пациентите, така и за лекарите, защото се стремим да спасяваме и възстановяваме крайниците”, обясни медикът пред  NOVA.

Състоянието на момичето е стабилно и с добри жизнени показатели, потвърди проф. Станчев. Тя е на командно дишане, но й се дава възможност за опит за спонтанно дишане, като се намаляват медикаментите.

За 72 часа е задържан нападателят на момичето от Цар Калоян

Призивът за кръводаряване предизвика вълна от съпричастност, а ортопедът обясни, че е желателно кръводарителите за момичето да бъдат от Русе, тъй като болницата няма възможност за транспортиране от други места.

Възможно е и даряване на кръв в Плевен, където е лабораторията, която обработва дарените банки.
 
NOVA