Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена
Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена / Радка Минчева
Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена
79610
Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена
  • Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена

Живи символи на Разград и Ню Йорк излязоха на сцената на финала на тържествения концерт на ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград послучай 130 години Разградска гимназия и 175 години от рождението на патрона на училището.

Тържеството продължи 3 часа, сред публиката бяха вицепрезидентът Маргарита Попова, двама депутати от Разградско д-р Валентин Василев и Гюнай Хюсмен, областният управител Петър Василев, директори на други разградски училища и образователни звена, родители, учители и ученици.

В словото си към учениците вицепрезидентът припомни, че не за пръв път е гост на разградската Езикова гимназия. Преди 2 години тя се включи в благотворителна инициатива в полза на тежко болен възпитаник на училището. Станислав Малчев е жив и здрав и учи право – обяви Маргарита Попова. Картините, които откупила вицепрезидентът при тази акция все още красят коридора към кабинета й – разказа още тя.

Това училище ще го има, защото хората, които учат и работят в него са творци и родолюбци – заяви вицепрезидентът. Чуйте словото й в прикачения звуков файл.

Преди да посети концерта на ГПЧЕ Маргарита Попова се срещна с областния управител Петър Василев и с кмета Денчо Бояджиев, посети сградата на гимназията.

В словото си в началото на концерта директорът на училището Пейчо Георгиев припомни, че ГПЧЕ е наследник на една от първите девет мъжки гимназии в страната, разказа за основаването на училището, чиято сграда според легенда е върху тюлбе – гробница на мюсюлмански светия. Георгиев не изтъкна нито едно име на известен възпитаник на училището, тъй като по думите му изреждането им би отнело толкова време, колкото сегашните осмокласници да станат абитуриенти. Училищният директор не пропусна и болката на гимназията – липсата на физкултурен салон за 550-те възпитаници на школото. По думите му с проблема са запознати четирима министър-председатели и четирима образователни министри, няколко пъти са получавани обещания за финансиране, сега отново се подготвя проект.

В концертната програма участваха талантливи певци, музиканти и танцьори от Езиковата гимназия, а в част от формациите – и от други училища. Сред най-неочакваните събития на сцената бе и рисунка, която Пресияна Павлова направи пред зрителите с помощта на гъба, прахообразни бои и с отлепване на част от платното, с което се оформи силуетът на уникалната сграда на Езиковата гимназия.

Езиковата събра Момина чешма и Статуята на Свободата на една сцена
netinfo

Преди финала на концерта прозвуча специален поздрав за тазгодишните абитуриенти, част от пърформънса на сцената бяха статуи на Момина чешма и Статуята на Свободата, които в края на песента танцуваха заедно.

Финалът на концерта бе изпълнение на Химна на ГПЧЕ – заедно от учениците-певци и учители от гимназията.

Още снимки - ето тук.