Звено за координация между образование и бизнес предлага Менда Стоянова
Звено за координация между образование и бизнес предлага Менда Стоянова / БГНЕС
Иван Тотев
78602
Иван Тотев
Менда Стоянова
  • Иван Тотев
  • Менда Стоянова

Създаване на специализирано звено за координация между професионалните гимназии, висшите учебни заведения и нуждите на бизнеса в Пловдив предложи председателят на бюджетната комисия в Народното събрания Менда Стоянова. Тя посети днес Техническия университет - филиал Пловдив на първия по рода си форум „Образование, иновации и инвестиции“.

По думите й, това звено трябва да се ръководи от областния управител и да осъществява координацията във връзка с младите кадри от една страна, а от друга да дава информация на бъдещите инвеститори.

Менда Стоянова бе категорична, че подобно звено би улеснило комуникацията между нуждите на бизнеса и образованието.

В последните години се наблюдава сериозен ръст в инвестициите в Пловдивския регион най-вече заради Тракия икономическа зона, затова от изключителна важност е въпросът с кадрите, обясни председателят на бюджетната комисия.

По думите й, на следващия форум е необходимо, освен Техническия университет, участие да вземат и другите университети и професионалните гимназии, обвързани с производството.

Кметът на Пловдив, инж. Иван Тотев също подкрепи тезата, че това е бъдещето на града е обвързано с индустрията и развитието на бизнеса.

Ние всички говорим за туризъм и култура, но туризмът град не храни- храни го бизнесът, каза още градоначалникът.

Той сподели в аванс, че вече е стартирана процедура за това 4 училища пловдивски училища да станат професионални, за които да се грижи общината, не държавата.

Смятаме, че с тези промени, ще можем по-лесно да подготвяме кадри за бизнеса още по време на средното професионално образование, обясни кметът.

/Повече по темата, чуйте в прикачения аудио-файл/

Звено за координация между образование и бизнес предлага Менда Стоянова
netinfo