Жители в Неделино пред евакуация
Жители в Неделино пред евакуация / netinfo

Жители на ул. „Шина Андреева“ в Неделино са пред евакуация, след като свлачище засегна дома на семейство Беширови, съобщи кметът на общината Боян Кехайов. Земната маса се отприщила днес в късният следобед, след като близо два часа над общината се изливал проливен дъжд.

„Обмисляме евакуация на семейството, чиито дом е застрашен, но в момента преценяваме ситуацията със специалисти“, коментира Кехайов. Има доста засегнати улици в населени места в цялата община, но най-тревожна е ситуацията в Неделино.

Неделино
Адриан Кулев

По първоначална преценка, свлачището е тръгнало, заради голям сбор на вода в района на Екопътека, която е била направена без отводнителни канали.

Стадо овце и кози е било застрашено от удавяне в с. Тънка бара, където водата е достигнала близо 1,50 м в обора не местно семейство. Бързата реакция на кмета на селото и местен жител, животните били изведени в последния момент. Пътя за селото е бил прекъснат на четири места. Големи проблеми има и във Върли дол.

Неделино
Адриан Кулев

Неделино
Адриан Кулев

„На този етап успяхме да възстановим достъпа до проблемните села с тежка техника, но положението е тревожно“, добави Кехайов.

Дъждът е започнал да вали малко след 15 ч., като близо два часа е било страшно, улиците навсякъде заприличали на реки, а наносите и камъните по улиците са доста.

Според предварителна информация, за този период се изсипали около 100 литра на квадратен метър.

Неделино
Адриан Кулев