/ БТА
Жители и представители на бизнеса в Хисаря се обявиха срещу затварянето на пътя под южната крепостна порта "Камилите".

Повече от 300 души са се присъединили към подписка, с която настояват движението на автомобили и пешеходци да не се спира по време на консервацията и реставрацията на археологическия обект или ремонтните дейност да бъдат отложени за след края на летния сезон.

Жители на Баня бранят с подписка паважната настилка в града

"Портата трябваше да бъде затворена, но заради допълнителни уточнения с изпълнителя това се отлага за няколко дни", каза пред журналисти кметът на община Хисаря Пенка Ганева.

"След затварянето на портата ще бъде спрян достъпът до ресторанти, басейни и хотели, както и до квартала "Миромир", посочи Анко Лаловски, собственик на ресторант.

БТА

По думите му предвиденият обходен маршрут е дълъг, объркващ за туристите, а улиците - тесни. Представителите на бизнеса предлагат ремонтът на "Камилите" да се извършва поетапно или да се позволи преминаване под скелето. 

Всички туристи в Хисаря се снимат на "Камилите", а общината ги затваря в летния сезон, коментира Ганчо Трончев, собственик на басейн. Той подчерта, че сезонът към момента в града е много слаб заради продължителните валежи, а затварянето на портата ще го влоши допълнително.

По проекта, който се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е на стойност 10 млн. лева, ще бъдат реконструирани Римските терми, Североизточната ъглова кула от крепостната стена и портата "Камилите".

БТА

"Крайният срок е 30 ноември и не може да се удължи", коментира Ганева. По думите ѝ портата е обрушена, от нея падат камъни и вар, и се налага консервация и реставрация.

Проектът е одобрен от Министерството на културата, на общественото обсъждане не е имало недоволство, а обходният маршрут е съгласуван с "Пътна полиция".

"На строителен обект няма как да пусна движението, хората да преминават отдолу и в същото време да се работи, защото отговорността е моя", посочи Ганева.

Кметът обясни, че е обсъдено с изпълнителя да се работи по портата поетапно, но това не е възможно, защото така забавянето ще е голямо и срокът няма да бъде спазен. Има велоалея, отвор на портата и туристите пешеходно могат да ги използват, за да преминават крепостната стена, каза още Ганева.
Ирина Шопова, БТА