/ iStock/Getty Images
Жители на Баня настояват в подписка да бъде запазена паважната настилка в града.

Това съобщи председателят на гражданско сдружение “Заедно за град Баня” Мартин Стоянов. По думите му целта е да се запази автентичният вид на населеното място. 

Подписката започва, след като преди повече от година община Карлово печели проект по Програма за развитие на селските райони за ремонт на четири улици в Баня. Една от тях - “Карловска” е с паважна настилка, а реконструкцията предвижда премахването ѝ и полагането на асфалт.

Протест затваря пътя Доспат-Девин

"Въпреки многократните ни срещи и писма до администрацията през април, паважът беше премахнат", посочи Стоянов. Той припомни, че при представянето на териториалната програма на Националния институт за недвижимо културно наследство пред жителите на града през месец май павираната улична мрежа е посочена като обект, който има качества и принос за историята и културата, облика и идентичността на града.

От сдружението са се свързали с Държавен фонд “Земеделие”, откъдето са им отговорили, че европейският проект за ремонта на улиците може да бъде коригиран и не задължава общината да подмени паважа.

"Отчитаме, че ремонтите са хубави за града, но нека администрацията вземе предвид и мнението на местните хора, каза още Стоянов. Проектът може да бъде променян, но няма възможност и необходимост от това", коментира кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

Той посочи, че обществената поръчка е обявена въз основа на съществуващия проект, който предвижда асфалт и ако той се промени, това означава нова обществена поръчка, нов изпълнител.

В това време улиците ще стоят разкопани, като няма гаранции кога ще бъдат завършени, защото е възможно да има проблем с финансирането от фонд „Земеделие“ и финансовата тежест да легне върху Общината, а тя не разполага с такива средства, каза кметът.

По думите му ул. „Карловска“ и преди е била частично с асфалт, а паваж като съществуващия няма откъде да бъде закупен и доставен, за да бъде цялата улица с павета.

"Подписката не е представителна за мнението и настроенията в Баня, тъй като в нея фигурират множество лица, които нямат нищо общо с града и община Карлово", каза още кметът.
Ирина Шопова, БТА