жандармерия
жандармерия / Дарик архив
Жителите протестират заради саморазправата на двама роми с военнослужещ
Засилено полицейско присъствие ще има тази вечер в пловдивското село Войводиново, съобщи за Дарик шефът на пловдивската полиция ст. комисар Атанас Илков. Причината е заради обявеният, макар и неформално, протест от жители на малкото населено място.
 
Те организират демонстрацията, за да изразят недоволството си от това, че вчера роми нападнаха 33-годишен мъж. Той се прибирал от ваденето на Богоявленския кръст в Пловдив в неделя по обяд, когато двамата младежи от ромски произход се спречкали с него. Според очевидци, мъжът направил забележка на двамата, че стоят на пътя, а той не можел да мине с автомобила си. Словесната разпра прераснала в саморазправа и излизайки от колата, мъжът бил ударен от един от младежите.
 
На мястото на инцидента към 13:30 часа са се отзовали два екипа от Районното управление в село Труд и сектор „Специализирани полицейски сили“, които са предотвратили по-сериозни сблъсъци.
 
Побойниците са на 17 и 21 години и са арестувани, като с постановление на Районната прокуратура задържането им ще бъде удължено на 72 часа. Удареният 33-годишен мъж е прегледан в болница и освободен за домашно лечение. Срещу агресивните младежи е започнало досъдебно производство за нанасяне на телесна повреда по хулигански подбуди.

Протестът е обявен в социалните мрежи тази вечер от 18:00 часа пред църквата в селото.
Районна прокуратура – Пловдив вече привлече двамата младежи като обвиняеми. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия – разпити на свидетели, назначени са медицински експертизи, като според заключението им ще се прецизира и квалификацията по повдигнатото обвинение.