Засилено полицейско присъствие в пазарджишките гета
Засилено полицейско присъствие в пазарджишките гета / netinfo

Засилено полицейско присъствие е наложено в ромския квартал „Изток" в Пазарджик заради струпване на много хора пред секциите и прeдполагаема агитация на турски език. Общо четири сигнала са подадени от сутринта досега в Общинската избирателна комисия /ОИК/, съобщи председателят Атанас Павлов.

Три от сигналите са от предизборния щаб на кандидата Тодор Попов, един от БСП. Според първата жалба председателят на 154-та секция в село Мало Конаре разгъва бюлетината след изразяване вота на гласоподавателите. От ОИК уточниха, че техен екип вече е проверил този сигнал. По думите на председателя на секционната комисия, гласоподаватели роми излизали от тъмната стаичка с отворено листче.

В село Цар Асен новоизбраният кмет агитирал открито пред секциите в полза на БСП. В 51-ва секция в Пазарджик е заловен избирател, който се е опитал да изнесе оригинална бюлетина, като подал фалшива.

В секция 60-та в ромския квартал в Пазарджик са заловени около десетина избиратели, които влизат в стаичките с номер 46. Според ОИК това не е нарушение на Закона. Нарушение е обаче, ако се докаже, че избирателят е получил облаги за това.

Избирателната активност в Пазарджик до 11 часа е около 10%, което е с малко повече от първия тур за същия час.