/ Дарик Пловдив, архив
Две блокади на главния път Смолян - Пловдив ще има днес заради протести, в които жители на Чепеларе и съседните села ще спрат движението в продължение на два часа. Това става ясно от обявление на „Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзни права на гражданите на град Чепеларе“. Недоволството е заради решение на Висшия съдебен съвет, с което се закрива Районната прокуратура в Чепеларе.

Началото на протестните действия ще бъде в 11:00 ч., като те ще продължат до 13:00 ч. Първата блокада на пътя в посока Пловдив - Смолян ще е на пешеходната пътека в с.Орехово, където местни жители са решени в продължение на часове да пресичат по пешеходната пътека, като по този начин ще спират движението.

Идентичен начин на протест ще има и в началото на Чепеларе. Ако се наложи, ще бъдат допускани само автомобили със специален режим на движение - линейки, пожарни и полицейски коли, уточниха от Инициативния комитет.

Протестиращите са категорични, че ако не бъдат чути днес, протестите ще продължат и те ще са под различна форма, като са готови да изразяват недоволството си докато не се отмени въпросното решение за закриване на Районна прокуратура - Чепеларе.

Шофьорите, които пътуват в това направление днес до обяд, могат да избегнат блокадите по обходните маршрути, които са съответно Пловдив - Кричим - Девин - Смолян или през Кърджали - Смолян.