/ DarikNews
Младежът се е качил зад волана пиян, дрогиран и без книжка, карал със 150 км/ч
Пловдивският окръжен съд върна на прокуратурата делото срещу 19-годишен младеж, който уби две момчета при тежка катастрофа в Пловдив, станала на 29 септември миналата година.

Днес бе разпоредителното заседание по делото, по което подсъдим е и бащата на младежа - 47-годишен мъж. Той бе обвинен, че е предоставил на сина си ключовете на колата си и така се е стигнало до тежкото произшествие. 

Пияният шофьор, карал със 150 км/ч и убил двама души при катастрофа в Пловдив, отива на съд

Оказа се обаче, че прокуратурата е допуснала лесно отстраними, но съществени процесуални нарушения, заради които се нарушават правата за защита на бащата. В обвинителния акт било записано, че той е извършил същите престъпления като сина си, при това в съучастие с него, но не се описвали в конкретните подробности за това, как точно е бил съучастник.

От друга страна в обвинението срещу сина, причинил зверската катастрофа, не било записано, че я е извършил в съучастие с баща си. Заради това съдът върна делото  на държавното обвинение и постанови тези нарушения да бъдат отстранени. 

Арестуваха бащата на младежа, причинил тежката катастрофа в Пловдив с 2 жертви

Припомняме, че на 29 септември, на кръстовището на булевардите „Източен“ и „Марица-юг“ в Пловдив, 19-годишният младеж, в пияно състояние, под влияние на дрога и без шофьорска книжка, блъснал със 150 км/ч колата на баща си, в която пътували още три момчета, в електрически стълб.

В резултат на място загина 19-годишното момче, друго 16-годишно момче изхвърча при удара в коритото на Марица, където тялото му беше намерено по-късно. Братът-близнак на Петър - Жоро Илиев пък, се отърва със счупена лакътна кост, а самият Огнян имаше тежки наранявания и бе на лечение в УМБАЛ „Св. Георги“ в продължение на десетина дни.

Шофьорът, убил двама души в Пловдив, карал пиян и със 150 км/ч

Впоследствие се оказа, че младежът взел ключовете от колата на баща си от място, където били оставени от 47-годишния мъж, без да каже на таткото, който също нямал шофьорска книжка.

реди това младежът се запил на ромска сватба, а после продължил да пие в местен бар с другите три момчета. На всичкото отгоре бил и дрогиран. Накрая четиримата се качили на колата, за да идат за цигари, но вместо към магазина, потеглили към крайречния булевард, където разходката им приключила с фатален край. 

Младо момче загина след удар на шофьор без книжка в стълб

19-годишният Огнян бе доведен днес с белезници в съдебната зала, където го чакаше баща му, освободен преди месеци срещу "подписка". В залата бяха роднините на загиналите, като 10 от тях бяха конституирани от съда като частни обвинители. Ромите не поискаха кръвнина от бащата и сина. 

DarikNews

DarikNews

Съдът даде ход на разпоредителното заседание, по време на което защитниците на баща и син Дебелакови поискаха делото да се гледа по съкратената процедура без разпит на свидетели и с редукция от една трета на наказанието, което ще постанови съдът.

Двамата подсъдими признаха вина и така делото можеше да приключи още днес, ако съдията-докладчик Станислава Бозева не беше установила процесуалното нарушение на прокуратурата.

Обвиниха пияния шофьор без книжка за смъртта на двамата младежи в Пловдив

Определението на съда, с което делото бе върнато за отстраняване на нарушенията в обвинителния акт може да бъде обжалвано и протестирано в 7-дневен срок. Същото се отнася и за мерките за неотклонение на двамата подсъдими, които бяха потвърдени от съдебния състав.

DarikNews

Пред журналисти прокурорът по делото от Окръжна прокуратура-Пловдив Георги Пенев, обяви, че ще протестира определението на съда.