/ DarikNews.bg
19-годишният Огнян Дебелаков, който уби двама души при тежка катастрофа на 29 септември 2019 г. на кръстовището на булевардите "Източен" и "Марица-юг", отива на съд, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Срещу младежа е внесен обвинителен акт в съда за причиняване на смърт при катастрофа на повече от един човек, като е шофирал без книжка, в пияно състояние и под влияние на дрога, уточниха от прокуратурата. 

Припомняме, че в злополучната нощ младежът, заедно с приятелите си били на ромска сватба в Столипиново. Там изпили порядъчно количество скъп марков алкохол – водка и бира, а след това тръгнали с колата на Огнян да си купят още алкохол, собственост на 41-годишна жена.

Според химическата експертиза, младежът е шофирал с 1,55 промила алкохол в кръвта. Впоследствие е установено, че е бил и дрогиран, най-вероятно с марихуана.

Шофьорът, убил двама души в Пловдив, карал пиян и със 150 км/ч

Разходката на младежите обаче приключила фатално за двама от тях, след като лекия автомобил "Опел Корса", шофиран от Огнян, се забил в стълб и три колчета  на брега на Марица. При удара четиримата младежи изхвърчали извън автомобила.

19-годишният Жоро Илиев и Огнян паднали в средата на пътното платно, близо до стълба лежал загиналият на място Петър Илиев - брат близнак на Жоро, а четвърто, 16-годишно момче, паднало в коритото на Марица и също загинало на място.


В резултат на удара Жоро Илиев е със средни телесни повреди,  а самият Огнян имаше тежки наранявания и лежа в УМБАЛ „Св. Георги“ в продължение на десетина дни.

Двама младежи загинаха при катастрофа в Пловдив

Разследващите са установили, че преди катастрофата нито един от пътниците не си е сложил предпазен колан. Все пак  Жоро направил забележка на Огнян да кара по-бавно, но младежът отвърнал, че няма проблем с шофьорските умения.

Обвиниха пияния шофьор без книжка за смъртта на двамата младежи в Пловдив

По делото обвинение е повдигнато и спрямо бащата на Огнян - 46-годишния Митко Дебелаков. Той е обвинен, че е предоставил автомобила си на Огнян, без младежът да има необходимата правоспособност и така се е стигнало до трагедията. Бащата също беше задържан първоначално в ареста, но впоследствие мярката му е изменена в "подписка". 

Арестуваха бащата на младежа, причинил тежката катастрофа в Пловдив с 2 жертви

Според прокуратурата и бащата, и синът, нямат шофьорски книжки. Те се сдобили с опела в автоморгата, в която бащата работел като общ работник. Колата била оставена там от 41-годишната собственичка, за да бъде продадена. Опелът струвал 1400 лв. Митко Дебелаков платил първоначална вноска от 200 лв. за автомобила, защото синът му много го харесал. 

DarikNews.bg

Предстои да бъде насрочена дата от съда за гледане на делото.