Запрашеността на въздуха завишена 2 пъти след пожара в Цалапица
Запрашеността на въздуха завишена 2 пъти след пожара в Цалапица / netinfo
Концентрацията на фини прахови частици във въздуха над Пловдив е завишена 1,94 пъти спрямо средноденонощната норма вследствие на пожара в сметището край Цалапица. Праговите стойности на озона са превишени с 1,01 път в следобедните часове, съобщиха от Районната инспекция по околната среда и водите, позовавайки се на замервания на автоматичната измервателна станция в центъра на града. Екоекспертите окачествяват двукратното увеличение на запрашеността като слабо и подчертават, че останалите наблюдавани на територията на Пловдив и Оризаре замърсители са в норма.

Те са категорични, че няма опасност за здравето на пловдивчани и жителите на селищата в близост до горящото депо, макар че и тази сутрин вятърът духаше от запад и носеше облаците пушек към Пловдив. Преди половин час посоката му се е обърнала от север и сега димът отива към намиращото се на 700 метра от сметището село Кадиево. Според управителя на депото Петър Тодоров обаче той не е толкова гъст и няма опасност за хората там.
Пламъците, които сутринта горяха на два фронта, са почти потушени от 5-те противопожарни автомобила. 12 самосвала и фадроми започват повторно засипване на тлеещите в дълбочина боклуци с пръст и пясък, с цел да спре достъпа на въздух и да се предотврати поредно разгаряне на огъня.
Управителят на депото увери, че няма нужда да се търсят алтернативни площадки за временно складиране на битовите отпадъци на Пловдив, както разпореди кметът Славчо Атанасов. Сутринта бяхме спрели комуналните коли за 2 часа заради опасността от инциденти при разтоварването при намалената от дима видимост на площадката в сметището, обясни Тодоров.

Кметът на Пловдив, който също като главния еколог и оператора на сметището смята, че пожарът е умишлен отправи послание към неизвестните му автори: Приемете мъжката ми дума, че няма да приема при никакви условия и под никакъв натиск нови бали в Цалапица.

/чуй прикачения звуков файл/