полиция
полиция / iStock/Getty Images

Проверки започват в Панагюрско от Българската агенция за безопасност на храните след изнесената информация за намерени мъртви коне край село Панагюрски колонии, съобщават от ведомството. Експертите ще изясняват обстоятелствата около смъртта на двата коня и ще инспектират при какви условия се отглеждат животни в близките ферми. Целта е да се види дали има липсващи и недекларирани добичета.

От агенцията поясняват, че кметът на селото Петко Стоев е изпълнил задълженията си да загроби труповете, за да се избегнат зарази. Мястото е допълнително обработено от специалисти с дезинфектант.

Припомняме, че хора от Панагюрски колонии се натъкнали на мъртвите коне в неделя. Веднага алармирали кмета, който разпитал стопаните, отглеждащи животни на свободна паша, но никой от тях не признал двата коня да са негови. Така се принудил сам да се заеме със заравянето им.

Случилото се за пореден път повдигна темата дали е редно да се отглеждат цели стада от копитни четириноги на „свободна паша“, безконтролно скитащи в горите. Известно е, че те излизат и по шосетата, където неведнъж са предизвиквали критични ситуации и катастрофи.