Задържаха жена, планирала убийството на 6-ма свои роднини заради наследство
Задържаха жена, планирала убийството на 6-ма свои роднини заради наследство / freeimages.com

66-годишна жена от пловдивско село бе задържана, след като е планирала отвличането убийството на своя брат, както и това на петима негови наследници. Това съобщи на пресконференция окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Задържаната се казва Иванка Ройдова и по данни на Прокуратурата в края на февруари е търсила килъри, които да убият 70-годишният й брат и неговите наследници - съпругата му, неговата дъщеря и съпругът й, както и двете им деца на 8 и 16 години.

Окръжният прокурор отбеляза, че Ройдова е събрала цялата необходима информация за шестимата - къде живеят, как се предвижват и къде учат децата и е давала насоки как може да бъдат убити.

Мотивът за готвеното убийство е наследство, оставено от бащата на Ройдова, което по нейна информация е около 4,5 млн. долара, и от което тя нямала дял.

Единствени негови наследници били брат й и неговият син и именно затова Ройдова  планирала отвличането на брат си и принуждаването му да подпише договор, с който прехвърля цялото наследство на нея. След това, той е трябвало да бъде убит със свръх доза инсулин, за да изглежда като нещастен случай. Убийството на петимата други наследници, планирала да стане едновременно на Гергьовден.

След като се събират достатъчно доказателства, че Ройдова търси активно килъри за нейните роднини, като такъв е внедрен полицай под прикритие и в момента на предаване на капарото за извършването на деянията, обвиняемата е задържана. В момента, тя е в ареста за 72 часа и предстои Прокуратурата да поиска постоянното й задържане.

В ареста за 24 часа са били задържани и четирима мъже, сред които и чуждестранни граждани, проявили интерес съм предложението на Ройдова.

По думите на окръжния прокурор, обещаната сума отстрана на Ройдова за извършителят на убийствата, е 450 хил. долара или евентуално прехвърляне на имоти в Пловдив.

Румен Попов уточни, че към момента няма официални данни за реалната стойност на наследството и за това кои са неговите наследници.

Бащата на задържаната, Георги Ройдов имигрирал през 1951 г. в Щатите и натрупал голямо състояние от строителния си бизнес и този, с недвижими имоти. Той изпращал пари на дъщеря си Иванка, нейната сестра и брат й, но през 1994г. отношенията между бащата и Иванка се влошили.

През 2012 г. Той посочил за евентуално негов наследник сина и неговия внук. Това станало известно на  до 66-годишната Иванка и тя започнала да води дела в САЩ, за да вземе част от наследството. През 2014 г. “дядото-милионер“ умира и година по-рано Иванка предприела проучване, за да разбере каква е стойността на наследството, завещано от нейния баща на брат й.

По данните, които събрала от наети детективи и адвокати в Щатите, цялото имущество на баща й възлиза на около 4,5 млн. долара. За да ги получи, тя решила да убие своите роднини.

Ако Ройдова бъде призната за виновна, е заплашена със затвор от 1 до 6 години, обясниха от Прокуратурата.