За Тодоровден в Смолянско пристига единственото Пътуващо читалище
За Тодоровден в Смолянско пристига единственото Пътуващо читалище / dariknews.bg/архив

Единственото в страната Пътуващо читалище „Бащино огнище“ ще преспристигнеТодоров ден в смолянското село Момчиловци.

То е създадено от група родолюбиви българи, сред които и родопчанинът с момчиловски корени – Анастас Величков, които избират атрактивна и привлекателна форма за популяризиране на културното и историческото ни наследство.

Идеята е то да бъде едно кътче от Родината, което да представя българския бит, култура, история и изкуство.

В момента Пътуващото читалище „Бащино огнище“ представя по нов и различен начин експозиция на българската войнска чест.

За в бъдеще то ще работи и за запазване и развитие на старите български занаяти – тъкане, кожарство, грънчарство и др. Ще се дава възможност на писатели и артисти да представят своето изкуство.

В Пътуващото читалище ще може да се провеждат уроци по родолюбие и занаяти, да се изнасят концерти и прожекции на филми. Идеята на организаторите е да се съхрани за бъдните поколения Читалището – като един от най-българските символи. А чрез своите гостувания се надяват да зарадват повече хора и да ги накарат да се гордеят, че са Българи, споделят от НЧ „Светлина 1925“ – с. Момчиловци, по чиято покана пристига пътуващото читалище.

На Тодоровден в селото е въведен и дрескод: народна носия. "Призоваваме всички гости които ще ни посетят да облекат народни носии и да празнуваме заедно", коментира кметът на Момчиловци Сийка Сурково.